Detenció de tres feministes a Tunísia per demanar l'alliberament d'Amina Tyler

Detenció aberrant de tres feministes a Tunísia  per demanar
l'alliberament d'Amina Tyler

Police officers detain a FEMEN activist during a protest against the arrest of t 
Foto: ANIS MILI / REUTERS
MADRID, 30 May. (EUROPA PRESS) -

   
Les forces de seguretat de Tunísia han arrestat aquest dimecres a tres activistes del grup feminista Femen després que aquestes protestessin a 'top less' davant de la seu del Tribunal de Justícia de la capital, Tunis, per demanar l'alliberament de l'activista de la organització Amina Tyler, qui serà jutjada aquest dijous per posseir un pot d'esprai pebre.

   
Les arrestades, que han estat identificades per Femen com dos ciutadanes franceses i una alemanya, compareixeran també aquest dijous davant les autoritats. Totes elles s'exposen a ser deportades o una pena màxima de sis mesos de presó.

   
A la protesta, les activistes, que portaven pintades en els seus cossos les frases 'Alliberament immediat d'Amina', 'fotem vostra moral' i 'Donem el pit a la revolució', s'han pujat a la porta d'entrada al tribunal i han corejat eslògans a favor de l'alliberament de Tyler.

   
L'activista tunisiana va ser detinguda el 19 de maig a la localitat de Kairuan per fer una pintada en protesta contra el grup salafista Ansar al Sharia, que tenia previst celebrar aquest dia un esdeveniment anual a la ciutat tot i no comptar amb el permís del Govern.

   
Tyler s'exposa a una pena de fins a sis mesos de presó, si bé les autoritats sospesen presentar càrrecs per vandalisme contra ella, el que elevaria la condemna fins als dos anys com a màxim. Els càrrecs per posseir l'esprai pebre es basen en l'argumentació que es tracta d '"una arma inflamable", el que ha estat criticat per la defensa.

   
L'organització feminista va explicar després del seu arrest que Tyler va ser detinguda després de realitzar la pintada en una paret pròxima a una mesquita de la localitat de Kairuan, una de principals ciutats sagrades de l'Islam.

   
En aquesta ocasió, Femen, que ha definit la protesta com "un acte de sabotatge", ha sol · licitat l'alliberament "immediata" de Tyler i ha advertit que "en cas contrari, cap funcionari tunisià podrà sentir-se segur a Europa".

   
"Femen adverteix al món dels perills de la islamització dels països del Magrib. Les dones estan suportant la càrrega del patiment, les agressions i la mort", ha sostingut a través del seu perfil oficial a la xarxa social Facebook.

   
Així, ha apuntat que "Amina serà el detonant d'una nova Primavera Àrab protagonitzada per dones, que destruirà la xaria (llei islàmica) i la resta de restes de la barbàrie medieval", ha reblat.LA FIGURA DE AMINA TYLER

   
Tyler va ser situada al centre de la polèmica després de publicar al març una fotografia nua de cintura cap amunt i pujar-la a Facebook per recolzar femen.

   
Després d'això, l'imam tunisià Adel Almi va emetre una 'fàtua' - pronunciament legal no vinculant en l'Islam - condemnant a la jove a ser latigada en cent vegades i lapidada fins a la mort.

   
Almi afirmar que Tyler "volia destacar i cridar l'atenció posant nua". "Això significa que ja no té res a perdre i no pot ser conscient de la sacralitat de la dona. Aquestes situacions han de ser reprimides per evitar eventuals catàstrofes", ha afegit.

   
L'imam és una figura controvertida que encapçala l'Associació Centrista de la Sensibilització i la Reforma i que en els últims mesos ha provocat diverses polèmiques al país.

   
Si bé la 'fàtua' és un edicte no vinculant a nivell legal i no implica una condemna administrativa, sí que podria fer que una persona que expressi la seva adhesió al text la utilitzi com a justificació per a dur a terme el càstig imposat per Almi.

   
Des de la caiguda del Govern de Zine al-Abidine Ben Ali s'ha registrat un ressorgiment de moviments islamistes de tall radical, que advoquen per una interpretació estricta de la xaria i que han atiat i protagonitzat atacs contra personalitats laïcistes i esquerrans del país, així com contra edificis i símbols d'altres religions.

   
Un dels principals cavalls de batalla de les forces reformistes del país, que van encapçalar les manifestacions contra Ben Ali però que no van aconseguir imposar-se en les eleccions a causa del suport amb què compten les formacions islamistes en els nuclis rurals, és l'impuls dels drets de la dona i de les llibertats civils.Femen

   
La polèmica al voltant de Femen als seus actes no és nova, ja que les seves protestes han desencadenat múltiples reaccions oposades en els últims anys. El grup, fundat el 2008, es va fer conegut pels seus actes de protesta a 'top less' contra el turisme sexual a Ucraïna, les institucions religioses, les agències de matrimoni internacionals i el sexisme, entre d'altres temes.

   
El major escàndol va estar protagonitzat per la cofundadora del grup, Inna Xevtxenko, qui va esfondrar una creu ortodoxa a Kíev erigida com a monument als catòlics de l'Est que van ser víctimes de la persecució soviètica com a gest de protesta per la condemna contra tres membres de el grup femení de punk rus Pussy Riot.

   
Femen es defineix com "una organització de dones activistes en 'top less' que defensen la seva igualtat sexual i social al món". "Femen és el fundador d'una nova onada de feminisme del tercer mil · lenni i té seguidors a tot el món", apunta a la seva pàgina web.CRÍTIQUES A femen

   
No obstant això, Femen s'ha trobat amb crítiques no només per part dels sectors islamistes del país, ja que algunes activistes feministes no veuen amb bons ulls els seus mètodes de protesta i els seus objectius.

   
Així, activistes feministes musulmanes van convocar a l'abril un esdeveniment per mostrar la seva oposició i "demostrar als Femen als seus seguidores que les seves accions són contraproduents".

   
"Si us plau, publiqueu imatges vostres, ja porteu hijab, nicab o no ho feu. És una oportunitat per a les dones musulmanes per mostrar al món que tenim veu, que som de diferents formes i mides i que ens oposem a la forma en què som representades per Occident, com un grup homogeni sense veu o voluntat pròpia ", van dir a través del grup de Facebook 'Dones musulmanes contra femen. Dia de l'orgull femení musulmà '.

   
Poc després, desenes de dones van enviar fotografies seves oposant-se a Femen amb missatges com 'Estic orgullosa de ser musulmana, no necessito' alliberar 'i no vull ser usada per reforçar l'imperialisme occidental. No em representeu ', o' No necessitem que dones blanques no musulmanes salvin a dones musulmanes dels homes musulmans '.

   
Altres missatges van ser 'Sóc feminista d'herència musulmana, crec en el dret de la dona a triar i no necessito estats patriarcals o feministes eurocèntriques per dir-me el que he de o no he de portar' o 'Sóc feminista musulmana. Femen no parla en nom de les musulmanes ni les feministes '.

   
Així mateix, l'activista feminista tunisiana Bel Haj Hmida, cofundadora de l'Associació Tunisiana de les Dones Democràtiques, va criticar la formació i ha apuntat que "l'existència a Tunísia d'organitzacions com Femen no influenciaran l'estatus de les dones, que ja estan preparades per lluitar ferotgement pels seus drets ".


font:
http://www.europapress.es/internacional/noticia-detienen-tres-feministas-tunez-protestar-top-less-20130530085420.html